sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Skientologia


Mikä ihmeen skientologia?


Skientologia on järjestönä suhteellisen tuntematon Suomessa. Satunnainen kadun kulkija on saattanut kuulla järjestöstä lähinnä Tom Cruisen avioliitto-ongelmien tai John Travoltan epäonnistuneiden filmien yhteydessä.

Kirjoittaa Ville Oksanen Pakanasanomat 2/2002 -julkaisussa.


Lyhyesti ottaen skientologit uskovat olevansa jälleensyntyneitä avaruusolentoja (operating thetans), jotka pystyvät ajatuksen voimalla kontrolloimaan fyysistä ympäristöä sen jälkeen kun he ovat päässeet eroon toimintakykyä rajoittavista "implanteista". Ennen kuin tämä "totuus" kerrotaan jäsenille, heitä saunotetaan kolme päivää putkeen rajoittaen samalla nesteen saantia (ns. purification
rundown).


Uskonnot.fi kertoo järjestöstä seuraavaa:


Yhdistyksen yhteydessä toimivat dianetiikkakeskukset Helsingissä ja Lahdessa.
Jäseniä on yhdistyksessä on 83 (2008).

Järjestöllä ei ole uskonnollisen yhteisön asemaa Suomessa. Alla ote opetusministeriön päätöksestä hylätä hakemus.

Yhdyskunnan aiottu toiminnan tarkoitus, ottaen huomioon tiedossa oleva toiminnan kokonaisluonne, ei ole julkinen uskonnonharjoitus uskonnonvapauslain 2 §:n tarkoittamassa mielessä. Tästä johtuen yhdyskuntaa ei voida merkitä uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin.


Eli alle sadan ihmisen järjestö Suomessa. Maailmanlaajuisesti toimivia jäseniä on arvioitu olevan yli 50 000. Erittäin pieni järjestö siis, joka on saanut suurta julkisuutta lähes ainoastaan muutaman Hollywood-tähtijäsenen ansiosta sekä TV-ohjelmissa ja elokuvissa esiintyvien viitteiden vuoksi.

Wikipedian artikkelista löytyy mm. seuraavaa:


Skientologiakirkkoa on arvosteltu voimakkaasti siksi, että se maksattaa jäsenillään kalliita kurssimaksuja ja järjestössä yleneminen vaatii yhä uusien kalliiden kurssien käymistä. Kallis eteneminen on ajanut jäseniä valtaviin velkoihin.

Ei kommentteja: